Tegelen op wedi platenTegels op wedi platen - Sterke combi


Dat er op wedi platen getegeld kan worden is een understatement. Wedi platen zijn ooit bedacht en ontwikkeld omdat tegelen op alternatieven zoals blokken en gips omslachtig en ingewikkeld was. Egaal maken en waterdicht maken is een klus die je met wedi vrijwel over kunt slaan.

Hoe je wedi platen toe past zodat ze ook volgens voorschrift de ideale ondergrond voor je tegels zijn lees je hier.Waarom is een wedi plaat zo'n sterke ondergrond voor tegels?


Een wedi plaat is gemaakt van XPS wat een enorm harde schuim kern is die tevens isoleert. Om dit geheel waterdicht én tegelklaar te maken is deze plaat afgewerkt met een wapening en een mortel.  Niet zomaar een mortel overigens. Het is een beproefd recept met exact de juiste bestanddelen voor de beste mortel in deze toepassing. Niet voor niets heeft wedi 10 jaar garantie op waterdichtheid. 


Badkamerwanden geplaatst of kaal gemaakt - Geen reparatie nodig met wedi


Bij een badkamer renovatie heb je vaak te maken met het slopen van de oude tegellaag. Wat vervolgens over blijft is een muur die wel of niet draagkrachtig is en wel of niet egaal is. In beide gevallen kun je met wedi zorgen dat het geheel weer sterk wordt zónder dat je de wand hoeft te repareren of egaal hoeft af te smeren. 

Wanneer de wand egaal is kun je door het plaatsen van wedi platen zorgen voor een waterdicht geheel dat direct betegeld kan worden. Wanneer de wand niet egaal is kun je kiezen om met dotten lijm en wedi platen een egaal geheel te realiseren zonder dat je de wand hoeft laten af te smeren. 

In het geval de wand niet draagkrachtig genoeg is kun je tevens kiezen om met pluggen voor extra kracht te zorgen. Hoe dan ook bespaar je jezelf een hoop tijd en geld en word je badkamer renovatie een stuk korter qua doorlooptijd.


Wandtegels op wedi platen


Op de wand kun je vrijuit tegels gebruiken die bij je smaak passen. Van mozaïek tegels tot groot formaat wandtegel, dat is geen probleem met wedi als ondergrond. Wat wél van belang kan zijn is de keuze voor de dikte van de wedi bouwplaat en de manier van bevestigen. Hieronder geven we een beknopt overzicht. Voor meer informatie is er ook een technisch overzicht beschikbaar.


De basis is simpel. Je kunt vrijuit tegelen wanneer je wand is bekleed met wedi platen. Om de wedi plaat zo te monteren dat deze fungeert als sterke ondergrond is het volgende van belang:


Wedi platen op draagkrachtige, egale ondergrond


  • Verlijm bouwplaten vanaf 4mm dik
  • Bij overgang naar gipsplaten: Verlijm bouwplaten van 12.5mm dik


Wedi platen op niet draagkrachtige ondergrond


  • Bij gehele verlijming: bouwplaat vanaf 4mm dik
  • Bij verlijming d.m.v. lijmdotten: bouwplaat vanaf 20mm dik
  • Bij oneffen ondergrond verlijm je met lijmdotten: bouwplaat vanaf 20mm dik


Wedi platen op regelwerk (metal stud of hout)


  • Bij hart-op-hart afstand 60cm: bouwplaat vanaf 20mm dik
  • Bij hart-op-hart afstand 45cm: bouwplaat vanaf 12.5mm dik
  • Bij hart-op-hart afstand 30cm: bouwplaat vanaf 10mm dik


Vloertegels op wedi


Wat vloertegels betreft ben je vrij van keuze zo lang de tegels minimaal 10x10cm zijn met een dikte van minimaal 7mm.


Lees hier meer over het toepassen van wedi Bouwplaten
4.88 / 5.00 of 8 justwedi.nl customer reviews | Trusted Shops