Wet op Kwaliteitsborging

De Wet op Kwaliteitsborging - Weg met lekke badkamers!


Zowel voor de bouwer (aannemer) als de eindklant (consument) is het goed te weten wat de Wet op Kwaliteitsborging inhoudt. Hier geven we je de highlights en vertellen we je hoe Justwedi je kan helpen.


Wat houdt de Wet op Kwaliteitsborging (WKB) in? 


Deze nieuwe wet houdt in dat verplicht wordt om te (ver)bouwen met een bepaalde kwaliteit. Om dit te kunnen waarborgen wordt er controle uitgevoerd door kwaliteitsborgers én is het verplicht informatie over de verbouwing en de gebruikte materialen / toepassingen vast te leggen.


Wat is het doel van de WKB?

  • Een hogere bouwkwaliteit
  • Een betere positie van de consument
  • Minder faalkosten voor de aannemer

Kortom: Een extra garantie op (ver)bouwen met de juiste bouwmaterialen die op de juiste wijze door de juiste vakman toegepast worden.


Voor welk soort verbouwingen of nieuwbouw geldt de WKB?


Vrijwel alle bouwprojecten en renovaties zullen moeten gaan voldoen aan deze wet. Het gaat dus zowel om grootschalige nieuwbouw als om particuliere renovaties aan woonhuizen. 


Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen van de Wet op Kwaliteitsborging op een rij:


  1. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs zullen toetsen of alles voldoet aan de wettelijke technische eisen
  2. De aannemer is verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft. Ook wanneer de gebreken later ontdekt worden kan de eindklant de aannemer dwingen de fouten te repareren.
  3. De aannemer dient de eindklant te informeren over het feit of hij wel/niet is verzekerd tegen faillissement en risico op schade of gebreken.
  4. Nu al kunnen klanten 5% van de totaalkosten bij de notaris parkeren. Die betaalt nu uit na oplevering, maar dit wordt met de invoering van de WKB pas gedaan nadat de klant heeft vastgesteld dat er geen gebreken zijn.
  5. Wanneer er een probleem wordt geconstateerd kan de bouw stilgelegd worden door de gemeente


Wat moet je als aannemer doen met deze Wet op Kwaliteitsborging?


Wat betreft de nieuwe wet, neem de informatie goed door. Op de site van de Rijksoverheid en Bouwend Nederland is veel informatie te vinden. Belangrijk want er wordt meer van je verwacht. Zo dient de bouw opgeleverd te worden met een dossier waarin alle specs van het project terug te vinden zijn. Voor de items die niet meer te zien zijn na oplevering wordt verwacht dat er beeldmateriaal is vastgelegd tijdens de bouw. Belangrijk dus!


Justwedi.nl is blij met deze nieuwe wet - "Lekke badkamer een van de grootste issues bij verzekeraars"


Zowel bij Justwedi.nl als wedi zelf staat kwaliteit enorm hoog in het vaandel. Kwaliteit is datgene waarmee het verschil al jarenlang gemaakt wordt. Geen missie op basis van "low budget verbouwen" maar een missie op basis van sneller, slimmer en vooral beter (ver)bouwen. Deze nieuwe wet sluit hier 100% op aan en wedi is er al jaren klaar voor.

Wist je dat een schademelding van een lekke badkamer één van de grootste issues is bij verzekeraars? Het komt vaak voor, het probleem is lastig op te sporen en de gevolgschade + kosten vaak groot. Deze wet gaat eraan bijdragen dat dit probleem kleiner wordt simpelweg omdat er betere badkamers gebouwd gaan worden.


De garanties van wedi - 100% in lijn met Wet op Kwaliteitsborging


Wedi voldoet aan de nodige normen om volgens het WKB met de juiste kwaliteit te bouwen. Dit komt omdat wedi 100% waterdicht is en veel heeft geïnvesteerd in testen, certificaten en garanties. Het pakket dat je nodig hebt als aannemer ligt dus klaar, en de garantie die de consument nodig heeft staat al vast. 


Werk je vaker met wedi en wil je inhoudelijk goed geïnformeerd worden? Wedi verzorgt korte opleidingen die bijdragen aan jouw specialisme over de natte cel. Laat het ons weten wanneer je hierin interesse hebt.


4.92 / 5.00 of 25 justwedi.nl customer reviews | Trusted Shops